Carmona microphylla


W naturze występuje jako duży, bardzo zielony krzew tropikalny. W naszym klimacie doskonale nadaje się do tego aby uprawiać ją we wnętrzu naszych domostw. Ten gatunek można formować głównie poprzez cięcie, beż konieczności drutowania go. Posiada ciemno zielone liście, lekko błyszczące. Jeśli umiejętnie o nią zadbamy to w okresie wczesnego lata pojawią nam się drobne białe kwiatki, które w naturze przekształcają się w zielone, potem czerwone jagody.

krótka historia:

Twórca Bonsai musi wykazać się nie tylko cierpliwością, ale i zdolnością przewidywania. Każda czynność, która ma udoskonalić kształt drzewa, należy dobrze przemyśleć. Poprzez długotrwałą pielęgnację artysta przekazuje drzewu cząstkę swych myśli. Bonsai to zasady życiowe przekształcone w dzieło sztuki.

sposób pielęgnacji:

Temu gatunkowi należy zapewnić pełne oświetlenie, za wyjątkiem lata, gdzie roślinkę powinnyśmy chronić przed gorącym słońcem aby nie dopuścić do przypalenia liści. Idealna temperatura to 15-24 stopnie przez cały rok. Latem podlewamy dość obficie, zimą natomiast oszczędniej, pamiętając aby nie przesuszyć podłoża. Nawozić Carmonę należy od wiosny do jesieni co dwa tygodnie, a zimą co cztery lub nawet sześć. Przesadzamy co dwa lata wczesną wiosną stosując standardowe podłoże. Jeśli chcemy przyciąć roślinkę to najlepiej zrobić to wczesną wiosną wtedy gdy nowe pędy mają po sześć do ośmiu liści. Skraca się je pozostawiając dwa lub trzy liście.